Sağlam yaşamaq
Həkimlərin fikrinə görə,hər
bir insan konkret güc üzrə hərəkətlər icra edib optimal sağlamlıq vəziyyətinə
nail ola bilər.Bunlar aşağıdakılardır.
1-ci
Aktiv həyat tərzi keçirmək.Fiziki yüklənmələrin yoxluğu demək olar ki, dörd il insan həyatını azaldır. Fiziki iş görməyən insanlar iki dəfə daha çox ürəyin və insult xəstəliklərinin inkişafına riski yaradır.
1-ci
Aktiv həyat tərzi keçirmək.Fiziki yüklənmələrin yoxluğu demək olar ki, dörd il insan həyatını azaldır. Fiziki iş görməyən insanlar iki dəfə daha çox ürəyin və insult xəstəliklərinin inkişafına riski yaradır.
2-ci
Xolesterinin səviyyəsinə nəzarət etmək və bilmək. Qanda onun yüksək səviyyəsi arteriyal damarlarda piy yığımlarına gətirib çıxarır,damarlarda atereskleroz inkişaf edir və nəticədə ürəyin və insult xəstəliklərinin inkişaf riski artır.
3-cü
Sağlam pəhriz izləmək.Düzgün qidalanma insan sağlamlığını yaxşılaşdıracaq ən əhəmiyyətli bəndlərdən biridir.Bu qaydanı izləmək elə də çətin deyil.V.A adına Tibb elmləri doktoru Almazov Aleksandr Konradinin sözlərinə görə yaxşı əhvalın ruhiyyənin saxlanılması üçün insana böyük miqdarda sellülozalı qidalar-dənlər, təzə tərəvəzlər, meyvələr sərf etmək lazımdır.
Sağlam pəhriz izləmək.Düzgün qidalanma insan sağlamlığını yaxşılaşdıracaq ən əhəmiyyətli bəndlərdən biridir.Bu qaydanı izləmək elə də çətin deyil.V.A adına Tibb elmləri doktoru Almazov Aleksandr Konradinin sözlərinə görə yaxşı əhvalın ruhiyyənin saxlanılması üçün insana böyük miqdarda sellülozalı qidalar-dənlər, təzə tərəvəzlər, meyvələr sərf etmək lazımdır.
4-cü
Qan təzyiqinə nəzarət etmək və bilmək.Yüksək qan təzyiqi tez-tez "sakit qatil" adlandırırlar.Yüksək qan təzyiqinə nəzarət və onu normal saxlamaq 40% insult,25 % ürək pristuplarının riskini azalda bilər.
Qan təzyiqinə nəzarət etmək və bilmək.Yüksək qan təzyiqi tez-tez "sakit qatil" adlandırırlar.Yüksək qan təzyiqinə nəzarət və onu normal saxlamaq 40% insult,25 % ürək pristuplarının riskini azalda bilər.
5-ci
Sağlam çəkini saxlamaq. Artıq çəki — ürəyin və insultun xəstəliklərinin inkişafının riskinin əsas amilidir. Piylənmə demək olar ki, ömrün uzunluğunu dörd dəfə azalda bilər.
Sağlam çəkini saxlamaq. Artıq çəki — ürəyin və insultun xəstəliklərinin inkişafının riskinin əsas amilidir. Piylənmə demək olar ki, ömrün uzunluğunu dörd dəfə azalda bilər.
6-cı
Diabetə gətirib çıxaran təhlükələr haqqında bilmək.Şəkərli Diabet yüksəldilmiş qan təzyiqi riskini artırır,ateroskleroz,insult və ürəyin işemik xəstəliyinə gətirib çıxarır,xüsusi ilə əgər qanda qlükozanın səviyyəsinə nəzarət edilmirsə.
Diabetə gətirib çıxaran təhlükələr haqqında bilmək.Şəkərli Diabet yüksəldilmiş qan təzyiqi riskini artırır,ateroskleroz,insult və ürəyin işemik xəstəliyinə gətirib çıxarır,xüsusi ilə əgər qanda qlükozanın səviyyəsinə nəzarət edilmirsə.
7-ci
Siqaret çəkməmək. Hər il on minlərlə insan tütünün istifadəsinə görə vaxtından əvvəl ölür və minlərlə passiv çəkən insanları da həminki tale gözləyir.Çünki siqaret çəkərkən damarlarda gedən daralmaklar yenə də normal qan dövranını əngəlləyərək insan həyatını təhlükə altına atır.İnsan çəkməyi atan kimi,ürək və insult xəstəliklərinin inkişaf riski də azalmağa başlayır.
Siqaret çəkməmək. Hər il on minlərlə insan tütünün istifadəsinə görə vaxtından əvvəl ölür və minlərlə passiv çəkən insanları da həminki tale gözləyir.Çünki siqaret çəkərkən damarlarda gedən daralmaklar yenə də normal qan dövranını əngəlləyərək insan həyatını təhlükə altına atır.İnsan çəkməyi atan kimi,ürək və insult xəstəliklərinin inkişaf riski də azalmağa başlayır.
Sağlam həyat tərzi üçün lazım olanlar
1. Kədərli hadisələri yaddaşınızdan
silib atın. Onlar insanı xoşbəxt olmağa qoymur.
2. Milli.Az immunitet.az-a istinadən
bildirir ki, ağır yük qaldırmayın. Bu onurğa xəstəliklərinə səbəb ola bilər.
Unutmayan onurğanız həyatınız üçün böyük əhəmiyyət kəsb edir.
3. İdmanla məşğul olun. Gün ərzində 1 saat idman eləmək insanı cavan saxlayır.
4. Evdə oturmayın, dostlarınızla çox vaxt keçirin, kinoya, teatra, muzeyə gedin.
5. İsti vanna qəbul edin. Qaynar su sizi rahatladacaq.
6. Səhər yeməyini heç vaxt ötürməyin. Səhər yeməyi insan sağlamlığı üçün vacibdir.
7. Evinizdə dibçək saxlayın.
8. Üzgüçülüklə məşğul olun. Sağlam bədənə sahib olmaq üçün ən yaxşı idman növü üzgüçülükdür.
9. Ortopedik döşək və yastıqda yatın.
10. Hamama gedin. Bu sağlamlığınız üçün çox faydalıdır.
11. Bal yeyin. Bal insan üçün çox xeyirlidir. Onun tərkibində yüzlərlə mikroelementlər, zülallar amin turşuları, vitaminlər var.
12. Dişlərinizi vaxtı vaxtında yumağı unutmayın. Çünki sağlamlıq ağız boşluğundan başlayır.
13. Aclığa, ağrıya, soyuğa və susuzluğa qarşı dözümlü olmayın. Bunlar insan orqanizminin insana verdiyi siqnallardır. Bu siqnallara qarşı diqqətli olun.
14. Sevdiyiniz işlə məşğul olun.
15. Vaxtaşırı istirahər edin, səyahətə çıxın.
16. Evinizdə təcili yardım cantası saxlayın. Bu çantada ən vacib lazım ola biləcək dərmanlar saxlayın.
17. Həkimlərdən qorxmayın. Yadınızda saxlayın ki, sizin sağlamlığınız oların əlindədir. Vaxtaşırı həkimə müraciət edin.
3. İdmanla məşğul olun. Gün ərzində 1 saat idman eləmək insanı cavan saxlayır.
4. Evdə oturmayın, dostlarınızla çox vaxt keçirin, kinoya, teatra, muzeyə gedin.
5. İsti vanna qəbul edin. Qaynar su sizi rahatladacaq.
6. Səhər yeməyini heç vaxt ötürməyin. Səhər yeməyi insan sağlamlığı üçün vacibdir.
7. Evinizdə dibçək saxlayın.
8. Üzgüçülüklə məşğul olun. Sağlam bədənə sahib olmaq üçün ən yaxşı idman növü üzgüçülükdür.
9. Ortopedik döşək və yastıqda yatın.
10. Hamama gedin. Bu sağlamlığınız üçün çox faydalıdır.
11. Bal yeyin. Bal insan üçün çox xeyirlidir. Onun tərkibində yüzlərlə mikroelementlər, zülallar amin turşuları, vitaminlər var.
12. Dişlərinizi vaxtı vaxtında yumağı unutmayın. Çünki sağlamlıq ağız boşluğundan başlayır.
13. Aclığa, ağrıya, soyuğa və susuzluğa qarşı dözümlü olmayın. Bunlar insan orqanizminin insana verdiyi siqnallardır. Bu siqnallara qarşı diqqətli olun.
14. Sevdiyiniz işlə məşğul olun.
15. Vaxtaşırı istirahər edin, səyahətə çıxın.
16. Evinizdə təcili yardım cantası saxlayın. Bu çantada ən vacib lazım ola biləcək dərmanlar saxlayın.
17. Həkimlərdən qorxmayın. Yadınızda saxlayın ki, sizin sağlamlığınız oların əlindədir. Vaxtaşırı həkimə müraciət edin.
Sağlam həyat üçün şərt olan əsas qayda, sağlam bəslənməkdir.
Bunun üçün yalnız faydalı qidanlardan istifadə etmək yetərli olmur.Yeməklərin
saxlama üsulları haqqında məlumat əldə etmək və yeməkləri necə qoruyarıq deyə
maraqlanıb öyrənmək lazımdır. İndi buyurun, qidaları saxlayarkən nələrə diqqət yetirməliyik öyrənək.
Süd
Südü mütləq soyuducunun iç rəflərində saxlayın. Şkaf qapağında saxlanan şeylər, qapağı hər açdığınızda isti havayla təmas edər və daha tez xarab olar. Son istifadə etmə tarixi nə olursa olsun süd qutusunu açdıqdan sonra ən çox 3 gün içində istifadə olunmalıdır. Dondurma buzxanada 2-4 ay ərzində saxlana bilər. Qatıq alındıqdan sonra ən çox 7 gün ərzində istifadə olunmalıdır. Kərə yağını hava almayacaq şəkildə möhkəm təmiz sarafana qoyduqdan sonra soyuducuda 1 ay,buzxanada isə 6 ay ərzində saxlaya bilərsiniz.
Südü mütləq soyuducunun iç rəflərində saxlayın. Şkaf qapağında saxlanan şeylər, qapağı hər açdığınızda isti havayla təmas edər və daha tez xarab olar. Son istifadə etmə tarixi nə olursa olsun süd qutusunu açdıqdan sonra ən çox 3 gün içində istifadə olunmalıdır. Dondurma buzxanada 2-4 ay ərzində saxlana bilər. Qatıq alındıqdan sonra ən çox 7 gün ərzində istifadə olunmalıdır. Kərə yağını hava almayacaq şəkildə möhkəm təmiz sarafana qoyduqdan sonra soyuducuda 1 ay,buzxanada isə 6 ay ərzində saxlaya bilərsiniz.
Pendirlər
Pendir kiflənmişsə, 1-2 sm qalınlığında kifli bölgəni kəsib yaxşıca təmizlədikdən sonra yeyilə bilər. Təzə yağsız pendir paketi açıldıqdan 3-4 həftə, yağlı pendiri isə 2 həftə ərzində soyuducuda saxlaya bilərsiniz.
Pendir kiflənmişsə, 1-2 sm qalınlığında kifli bölgəni kəsib yaxşıca təmizlədikdən sonra yeyilə bilər. Təzə yağsız pendir paketi açıldıqdan 3-4 həftə, yağlı pendiri isə 2 həftə ərzində soyuducuda saxlaya bilərsiniz.
Balıqlar və digər dəniz məhsulları
Təzə dəniz məhsulları hava keçirməz, qapaqlı, möhkəmcə bağlanılmış bir qabın içində soyuducuda ən çox iki gün saxlana bilər. Aldığınız dondurulmuş dəniz məhsullarını evə gələr gəlməz original qabında buzxanaya qoyun. İstifadə edəcəyiniz zaman buzunu açmaq üçün soyuq sualtında ya da mikrodalga sobada həll edə bilərsiniz. Son istifadə etmə tarixi keçən dondurulmuş məhsulları qətiyyən yeməyin.Əks tədqirdə bu qidalar zəhərli olacaqdır.
Tərəvəzlər və meyvələr
Meyvələri əvvəlcədən deyil, yediyiniz zaman yuyun. Çünki nəm çürüməyi sürətləndirər. Meyvə və tərəvəzləri bir yerdə saxlamayın. Çünki bəzi meyvələr etilen qazı çıxarar və bu da yanındakı tərəvəzlərin daha tez xarab olmasına səbəb olar. Tərəvəz və meyvələri dəlikli qabların içində soyuducuda saxlaya bilərsiniz. Bir çox meyvə və tərəvəzin soyuducuda saxlanması lazımdır. Ancaq bəzilərinin otaq istiliyində qalması daha yaxşıdır. Pomidor, kartof, sarımsaq, soğan soyuducuya qoyulmaması lazım olan tərəvəzlərdəndir. Bu tərəvəz və meyvələr hava keçirən dəlikli qablarda, birbaşa günəş işığı olmayan yerdə saxlanmalıdır. Aldığınız bananları 2-3 gün ərzində istifadə etməyəcəksinizsə,onda onları soyuducuda saxlayın. Qabıqları qaralarsa içi daha uzun müddət sərt qalacaqdır. Göbələkləri kağız torbada soyuducuya qoyun. Hava keçirməz bir qabın içində saxlamaq nəmlənməsinə səbəb olar.
Meyvələri əvvəlcədən deyil, yediyiniz zaman yuyun. Çünki nəm çürüməyi sürətləndirər. Meyvə və tərəvəzləri bir yerdə saxlamayın. Çünki bəzi meyvələr etilen qazı çıxarar və bu da yanındakı tərəvəzlərin daha tez xarab olmasına səbəb olar. Tərəvəz və meyvələri dəlikli qabların içində soyuducuda saxlaya bilərsiniz. Bir çox meyvə və tərəvəzin soyuducuda saxlanması lazımdır. Ancaq bəzilərinin otaq istiliyində qalması daha yaxşıdır. Pomidor, kartof, sarımsaq, soğan soyuducuya qoyulmaması lazım olan tərəvəzlərdəndir. Bu tərəvəz və meyvələr hava keçirən dəlikli qablarda, birbaşa günəş işığı olmayan yerdə saxlanmalıdır. Aldığınız bananları 2-3 gün ərzində istifadə etməyəcəksinizsə,onda onları soyuducuda saxlayın. Qabıqları qaralarsa içi daha uzun müddət sərt qalacaqdır. Göbələkləri kağız torbada soyuducuya qoyun. Hava keçirməz bir qabın içində saxlamaq nəmlənməsinə səbəb olar.
Ətlər
Ətlər soyuducunun ən soyuq hissəsində 2 ilə 4 dərəcə arasında saxlanmalıdır. Çiy ətləri bir qaba qoyduqdan sonra plastik bir paketin içinə qoyun ki suları axıb digər ərzaqlara bulaşmasın. Əgər əti aldıqdan sonra 1-2 gün içində istifadə etməyəcəksinizsə ət paketini bir dəfə də alüminium folyoya büküb buzxanaya qoyun və üzərinə qablaşdırdığınız tarixi yazın. Qırmızı çiy ət soyuducunda ən çox 3-4 gün saxlanmalıdır. Sosiska və kolbasa paketi açıldıqdan sonra 5 gün, hisə verilmiş ətlər 1 həftə saxlana bilər. Qırmızı ət buzxanada 6-12 ay, sosiska və kolbasa 1-2 ay saxlana bilər. Hisə verilmiş ətləri dondurmaq çox yaxşı bir fikir deyil. Aldığınız qiymənin hamısını istifadə edə bilməyəcəksinizsə, qovurub kiçik qablara yığaraq buzxanada saxlaya bilərsiniz. Hətta soğanla qovursanız yemək hazırlayacağınız zaman sizə olar. Əgər dondurmayacaqsınızsa, toyuğu istifadə etmə tarixindən əvvəl istifadə etməlisiniz. Bişmiş hinduşqa və ya toyuq əti 3-4 gün içində istifadə edilməli ya da dondurulmalıdır. Toyuq və hinduşqa əti buzxanada 9-12 aya qədər saxlana bilər.
Ətlər soyuducunun ən soyuq hissəsində 2 ilə 4 dərəcə arasında saxlanmalıdır. Çiy ətləri bir qaba qoyduqdan sonra plastik bir paketin içinə qoyun ki suları axıb digər ərzaqlara bulaşmasın. Əgər əti aldıqdan sonra 1-2 gün içində istifadə etməyəcəksinizsə ət paketini bir dəfə də alüminium folyoya büküb buzxanaya qoyun və üzərinə qablaşdırdığınız tarixi yazın. Qırmızı çiy ət soyuducunda ən çox 3-4 gün saxlanmalıdır. Sosiska və kolbasa paketi açıldıqdan sonra 5 gün, hisə verilmiş ətlər 1 həftə saxlana bilər. Qırmızı ət buzxanada 6-12 ay, sosiska və kolbasa 1-2 ay saxlana bilər. Hisə verilmiş ətləri dondurmaq çox yaxşı bir fikir deyil. Aldığınız qiymənin hamısını istifadə edə bilməyəcəksinizsə, qovurub kiçik qablara yığaraq buzxanada saxlaya bilərsiniz. Hətta soğanla qovursanız yemək hazırlayacağınız zaman sizə olar. Əgər dondurmayacaqsınızsa, toyuğu istifadə etmə tarixindən əvvəl istifadə etməlisiniz. Bişmiş hinduşqa və ya toyuq əti 3-4 gün içində istifadə edilməli ya da dondurulmalıdır. Toyuq və hinduşqa əti buzxanada 9-12 aya qədər saxlana bilər.
Yumurta
Yumurta alarkən son istifadə etmə tarixinə diqqət yetirin. Paketin içində soyuducunun orta və ya alt rəfində saxlayın. Alt rəflərdə istilik üst rəflərə görə daha az dəyişər. Yumurtalar soyuducunda 3 həftəyə qədər saxlana bilər. Bərk bişmiş yumurta qabığı soyulmadan 1 həftə, yumurta ağı 4 gün, yumurta sarısı isə möhkəmcə bağlı bir qabda 2 gün müddətində soyuducuda saxlana bilər
Yumurta alarkən son istifadə etmə tarixinə diqqət yetirin. Paketin içində soyuducunun orta və ya alt rəfində saxlayın. Alt rəflərdə istilik üst rəflərə görə daha az dəyişər. Yumurtalar soyuducunda 3 həftəyə qədər saxlana bilər. Bərk bişmiş yumurta qabığı soyulmadan 1 həftə, yumurta ağı 4 gün, yumurta sarısı isə möhkəmcə bağlı bir qabda 2 gün müddətində soyuducuda saxlana bilər
Комментариев нет:
Отправить комментарий